De Nederlandse mezzosopraan Marjolein Niels wordt alom geprezen om haar warme timbre en innemende podium présence. Ze is regelmatig te gast bij vooraanstaande orkesten en operagezelschappen in Nederland. Een van de hoogtepunten van het afgelopen seizoen was de dansopera De Soprano’s door het befaamde dansgezelschap ICK (choreografie Emio Greco en Pieter C. Scholten). Deze voorstelling op muziek van Verdi werd door het publiek genomineerd als dansvoorstelling van het jaar 2014. Een andere belangrijke gebeurtenis was de tournee met het indrukwekkende herdenkingsconcert Er reed een trein naar Sobibor. Het concert werd integraal uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Op het operatoneel was Marjolein Niels te horen als Wellgunde en Siegrune in Antony McDonald’s veelgeprezen productie van Wagners Ring-cyclus o.l.v. Ed Spanjaard. Deze rol vertolkte ze met veel succes bij de Nationale Reisopera, waar ze o.a. ook te horen was als Neris in Medea en als Tweede Dame in Die Zauberflöte. Andere rollen op haar repertoire zijn Flora in La traviata (in regie van Frank van Laecke, Opera Zuid), Néris in Médée (Opera2Day), Maman in L’enfant et les sortilèges (De ZaterdagMatinee van het Concertgebouw), Dido in Dido and Aeneas, First Secretary in Nixon in China, Dorabella in Così fan tutte (Het Gelders Orkest), Zerlina in Don Giovanni (Concertgebouw Amsterdam in regie van Laurence Dale).

Marjolein Niels was te gast bij toonaangevende orkesten als Concerto Copenhagen, Orkest van het Oosten, Noord Nederlands Orkest, Holland Symfonia (met De Nederlandse Opera in Writing to Vermeer),Vlaams Radio Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, Het Gelders Orkest, Nederlands Kamer Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Limburgs Symfonie Orkest en de nieuwe Philharmonie ZuidNederland. Ze heeft gewerkt met dirigenten als Hans Graf, Roberto Rizzi Brignoli, Lars Ulrik Mortensen, Reinbert de Leeuw, Frans Bruggen en Bruno Weil.

Marjolein Niels is tevens een gepassioneerd liedzangeres. Ze werd uitgenodigd voor solorecitals op diverse binnenlandse en buitenlandse podia als het Grand Théatre de Tours, de Kleine Zaal van het Concertgebouw (in de serie “Jonge Nederlanders” en “Tracks”), het Internationales Stimmen Festival Holzhausen en in de Haagse vocale serie Royaal Vocaal.

Marjolein Niels studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig. Haar tweede faseopleiding volgde ze aan De Nieuwe Opera Akademie, waar zij onder andere de rollen vertokte van Contessa in Le nozze di Figaro en Pamina in Die Zauberflöte. In het seizoen 2003/2004 was ze als ensemblelid verbonden aan Opera Studio Nederland. In dat jaar maakte ze haar debuut bij de Nederlandse Reisopera waar zij vervolgens regelmatig te gast was. Masterclasses volgde zij bij onder andere Dawn Upshaw, Graham Clark, Rudolf Janssen, Roger Vignoles en Konrad Richter.Download

biografie

download photo    download photo
download photo